Waar is meer inspiratie te vinden over gespreid leiderschap?

De schoolleider in verandering

In 2022 schreef Stefan samen met Patrick van Schaik en Wouter Schenke een hoofdstuk over gespreid leiderschap in het boek ‘De schoolleider in verandering’, over de rol van de schoolleider in het aanwakkeren van onderwijsinnovaties via het stimuleren van gespreid leiderschap en onderzoeksmatig werken.

 

Leraar een kleurrijk beroep

In 2021 sprak Frank tijdens een bijeenkomst over het lerarentekort in Amsterdam. Gelijktijdig met de bijeenkomst kwam een boekje uit waarin hij werd geïnterviewd: "Mensen moeten invloed kunnen uitoefenen op hun omgeving".

 

VO-praat: Bestaat er zoiets als een geboren leider?

Frank beet het spits af bij een reeks video's over leiderschap van de VO-praat. Hij vertelt over zijn interesse in gespreid leiderschap en bekritiseert het idee van de ‘geboren leider’.

 

Katern VO-academie: Wisselend invloed uitoefenen

In samenwerking met Suzanne Visser en de VO-academie bracht Frank in 2020 een compact boekje uit over gespreid leiderschap: wat is het, hoe krijgt het vorm en wat is er voor nodig?

 

Tjipcast: kunnen teams functioneren zonder formele leider?

In april 2019 was Frank te gast in Tjipcast, een wekelijkse podcast van Tjip de Jong over actuele vragen uit het onderwijsveld. In het gesprek gaan Frank en Tjip in op de vraag of teams kunnen functioneren zonder één vaste formele leider.

 
cover_katernplus.jpg

Samen verantwoordelijk

Frank schreef een artikel in de editie van maart 2019 van Katern Plus, tijdschrift van de VO-academie. Frank betoogt dat het toepassen van gespreid leiderschap vraagt om het oprekken van onze opvattingen over leiderschap en verantwoordelijkheid.

 
cover_teacherleadership.jpg

Teacher Leadership: Hoe kan het leiderschap van leraren in scholen versterkt worden?

Frank bracht in januari 2019 samen met Marco Snoek (lector Hogeschool van Amsterdam) en Inge Andersen (lector Penta Nova) een overzichtstudie uit rond teacher leadership. De inzichten uit de studie delen ze op een website, met allerlei vormen om meer te weten te komen over wat het leiderschap van leraren kan versterken. Op die website is ook de officiële rapportage te downloaden.

 

Podcast ‘gespreid leiderschap in het onderwijs’

Frank en Stefan zijn vanaf november 2018 begonnen aan een podcastserie waarin we onderzoeken waar je tegenaan loopt wanneer je gespreid leiderschap in de praktijk brengt. Via onderstaande button zijn alle afleveringen te vinden en links naar de podcastdiensten waar je je kunt abonneren.

 

FCE Webinar over Gespreid leiderschap

In februari 2018 ging Pieterjan van Wijngaarden (van de FCE) met Frank en Stefan in een webinar in gesprek over gespreid leiderschap. De volgende  vragen staan centraal: Wat is gespreid leiderschap is en waarom is het  waardevol? Hoe kun je gespreid leiderschap in de school bevorderen?

 
cover_kp2018.jpg

Gespreid leiderschap goed voor de school

In het tijdschrift Kader Primair verscheen in februari 2018 een artikel over de voordelen en valkuilen van gespreid leiderschap. Hiervoor werd naast twee schoolleiders Stefan geïnterviewd. 

 

Joseph Kessels over Gespreid Leiderschap en Leercultuur

In 2017 maakte Joseph Kessels een video waarin hij in 7 minuten vertelt over wat gespreid leiderschap is en wat voor consequenties dit heeft voor de leercultuur in een organisatie. Dit doet hij aan de hand van twee ‘mini-organisaties’ (knap geanimeerd door Ivar Troost).

 
cover_staatvandeschoolleider.jpg

Gespreid leiderschap in De Staat van de schoolleider

In april 2017 verscheen het rapport ‘De staat van de schoolleider’, dat jaarlijks samengesteld wordt door de Algemene Vereniging Schoolleider (AVS) en de VO-raad. In deze versie van 2017 mochten Frank en Stefan met Arnoud Evers een bijdrage leveren over gespreid leiderschap. Hierin delen we zes bouwstenen voor gespreid leiderschap.

 
cover_DNM2017.jpg

Ontwerpprincipes voor gespreide leiderschapspraktijken in de school

Na het verschijnen van ons boek plaatste in december 2017 het tijdschrift De Nieuwe Meso een bewerking van het slothoofdstuk. Hierin presenteren we een kwadrant om de leiderschapspraktijken in een school te analyseren. Vervolgens geven we acht ontwerpprincipes om gespreid leiderschap in de school vorm te geven.

 
cover_DNM2015.jpg

Gespreid leiderschap in het onderwijs

In december 2015 publiceerde het tijdschrift De Nieuwe Meso ons artikel wat uiteindelijk de inleiding van ons boek 'Gespreid leiderschap in het onderwijs' zou worden.

 
cover_leeromgevingschoolleiders2.jpg

Een aantrekkelijke leeromgeving voor schoolleiders

In 2013 onderzocht Frank Hulsbos het non- en informeel leren van schoolleiders in het vo. In dit rapport staan de uitkomsten van dit onderzoek. Een centrale conclusie is dat schoolleiders voornamelijk informeel leren wanneer zij werken aan verbeteringen en vernieuwingen in de school. Dit zijn vaak omvangrijke processen waarbij meerdere collega’s betrokken zijn en die leiden tot leeropbrengsten die ook betrekking kunnen hebben op andere medewerkers in de school (collectieve leeropbrengsten).

 
cover_hulbos-professionele-ruimte.jpg

Professionele ruimte en gespreid leiderschap

In 2012 verscheen deze reviewstudie over de professionele ruimte van leraren. Professionele ruimte zou moeten leiden tot een grotere inhoudelijke ontwikkelingstaak van leraren, en tot meer reflectie en ideeënuitwisseling. Hoe professionele ruimte vorm moet krijgen, is echter de vraag. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de rol van de leidinggevende cruciaal is, maar hoe die rol er precies uitziet is onduidelijk. Er is behoefte aan een nieuw type onderzoek naar de wijze waarop leraren professionele ruimte krijgen en nemen en welk leiderschap hierbij past.

 
cover_oratie-kessels.jpg

Leiderschapspraktijken in een professionele ruimte

Op 30 maart 2012 sprak Joseph Kessels zijn oratie uit aan de Open Universiteit in Heerlen. Hij voert ons van het leiderschap van leeuwen en mierenkolonies naar de situatie in scholen, waar prestatieafspraken het plezier en de professionele ontwikkeling van leraren frustreren. Kessels' alternatief is het vormgeven van een proces van invloed verwerven en toekennen, afhankelijk van een situatie en de expertise die daarin wordt gevraagd.